woensdag 3 juni 2020

Hippocampus


Keizer Gallienus staat hier op de voorzijde van deze antoninianus afgebeeld.
Tegen het einde van zijn heerschappij liet hij munten slaan met de namen van negen goden. De legende op de keerzijde is steeds de naam van een godheid, aangevuld met de letters CONS AUG. De goden beschermden (CONSERVATORI) de keizers (AUGUSTI). Op de achterzijde van deze boeiende serie wordt ook steeds een dier afgebeeld, soms een echt dier, soms een fabeldier.
De serie wordt ZOO (dierentuin) serie genoemd en wordt gretig verzameld. De meeste munten uit de serie zijn goed verkrijgbaar, maar er zijn zeldzamer exemplaren, en sowieso zijn ZOO munten in een mooie kwaliteit lastig te vinden.

Ik was al wat langer op zoek naar een mooie hippocampus, omdat ik dit een fascinerend fabeldier vind. Fabeldieren zijn vaak een combinatie van meerdere dieren. In dit geval werd het zeepaard een combinatie van het hoofd en voorbenen van een gewoon paard, het geschubde lijf van een vis en de staart van een dolfijn.

De andere vijf fabeldieren die ik graag aan mijn verzameling wil toevoegen zijn de centaur en griffioen (onder ander bekend van Harry Potter!), pegasus en de criocamp (zeemonster met ramskop) en de capricorn (geit en vis).

Hieronder staan alle varianten met daarbij hun zeldzaamheid op basis van het aantal munten in de Cunetio muntschat die in de jaren zeventig in Engeland werd gevonden.

Het cijfer onder de hippocampus lijkt het romeinse cijfer III. Dit is echter het cijfer N (Nu), oftwel 9. De officina (werkplaatsen) voor het slaan van munten kregen een cijfer zodat er een betere controle mogelijk was, onder andere op de kwaliteit van de munten, en het voorkomen van fraude.
 

godheidlegendaaantalpercentage(fabel)dier
DianaDIANAE CONS AVG
1190
43.48%
hinde, hert, antilope/gazelle
ApolloAPOLLINI CONS AVG
549
20.06%
centaur, griffioen
SolSOLI CONS AVG
257
9.39%
pegasus (gevleugeld paard), stier
JupiterIOVI CONS AVG
238
8.70%
geit
Liber PaterLIBERO P CONS AVG
207
7.56%
panter/tijgerin
NeptuneNEPTVNO CONS AVG
195
7.12%
steenbok, hippocampus
JunoIVNONI CONS AVG
91
3.32%
hinde/eland/ree
MercuryMERCVRIO CONS AVG
6
0.22%
zeepaardje/zeemonster met ramskop
HerculesHERCVLI CONS AVG
4
0.15%
leeuw, everzwijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.