woensdag 2 oktober 2013

Kopen van Romeinse munten op eBay

Tien vuistregels voor het kopen van Romeinse munten op eBay
 
Koop de munt alleen dan wanneer:

  1. heel belangrijk: je al heel veel (echt) antieke munten hebt bekeken. Op foto's natuurlijk, maar ook op beurzen, veilingen, etc. Misschien ken je iemand in je omgeving die antieke munten verzamelt.
  2. de foto van de munt scherp is, hoe meer er ingezoomd kan worden, hoe beter. Vermijd onscherpe foto's. Waarom zou een handelaar een onscherpe foto plaatsen? Precies, omdat hij waarschijnlijk wat te verbergen heeft. Het kan natuurlijk ook nog zijn dat hij echt niet kan fotograferen, maar moet je dat risico nemen?
  3. je de munt hebt vergeleken met valse munten die in de omloop zijn. Er zijn diverse websites waar valse munten worden gearchiveerd. Kijk en vergelijk goed. Hier valt ook een hoop van te leren.
  4. de handelaar gespecialiseerd is in antieke munten. Verkoopt hij ook stofzuigers, begin er dan niet aan. De kans is groot dat hij onvoldoende kennis in huis heeft om echt van vals te onderscheiden.
  5. de handelaar een goede reputatie heeft opgebouwd. Google bijvoorbeeld eens zijn naam in combinatie met 'fake'. Kijk ook naar de 'feedback'. Een geweldige knop op eBay is 'completed listings'. Kijk eens wat onze handelaar zoals verkocht heeft. Waren dat veel mooie stukken tegen goede prijzen of alleen wat klein spul.
  6. de biedingen niet anoniem zijn (dus geen 'private listing'). Er zijn vast heel goede redenen om anoniem te bieden, maar ik heb alleen maar dubiezue munten voorbij zien komen in combinatie met 'private listing'.
  7. de munt terug mag naar de handelaar als je 'm toch niet mooi vindt, of het gewoon niet vertrouwt. Dat weet je pas als je 'm in handen hebt. Geen 'return policy', dan ook niet bieden. Het leven is simpel.
  8. de prijs goed is. Laat je vooral niet gek maken. Een zelfde munt is soms op de gespecialiseerde muntensites voor een aantrekkelijke prijs te bemachtigen. Doe dat dan, en neem geen gokje op eBay! Wat ook steeds meer gebeurt: munten voor een absurd hoge prijs (vaak al met zogenaamde korting) op eBay plaatsen ('buy it now'). Je mag dan een 'best offer' geven. Trap er niet in, er kan dan echt nog heel veel van de prijs af. Blijf vergelijken! Kijk ook eens via 'completed listings' voor welke bedragen deze handelaar zijn munten uiteindelijk heeft verkocht (soms voor een derde van de kortingsprijs).
  9. de munt aangetekend en/of verzekerd verzonden kan worden. Het risico ligt weliswaar bij de verzender, maar het levert veel gedoe op als het muntje niet arriveert. Ik heb het nu een keer meegemaakt, en het is geen feestje!
  10. last but not least: het aanbod niet te mooi is om waar te zijn. Een dooddoener, maar plak 'm toch maar boven je computer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.