donderdag 3 januari 2019

Sestertius van Hadrianus

Mijn eerste aanwinst in 2019!
Dit is een sestertius van keizer Hadrianus (de keizer van de 'muur van Hadrianus'). Ik heb de munt gekocht vanwege het mooie portret van de keizer en de prachtige, groene, patina. De uitstraling van deze munt is echt heel fraai.
Ik wil graag een sestertius van de vijf goede (adoptie)keizers. Ik heb er inmiddels vier. Nerva ontbreekt nog. Een mooie sestertius van Nerva voor een 'redelijke prijs' is moeilijk te vinden. Ik hoop echter er nog dit jaar eentje toe te kunnen voegen aan mijn verzameling.
Vooralsnog zie ik de prijzen van deze bronzen alsmaar stijgen. Er is veel interesse in kwalitatief mooie exemplaren van deze munten, zeker van de populaire keizers. De bronzen van keizer Hadrianus zijn erg gewild. De munten zijn van een hoog niveau, door goede muntmeesters gesneden.

Nog wat info over deze munt.
De munt weegt 22,97 gram en heeft een diameter van 32,79 mm.
COS III betekent dat Hadrianus voor de derde keer consul is geworden.
De godin op de achterzijde is Aequitas. De weegschaal die zij in haar rechterhand houdt is goed te zien. De weegschaal staat symbool voor eerlijkheid en gerechtigheid (billijkheid). Vaak heeft ze in haar andere hand een cornucopia (de hoorn des overvloeds), die staat voor rijkdom uit de handel. In combinatie met de weegschaal is zij dan de godin van de eerlijke handel en dus ook eerlijke handelaars. Op deze munt draagt ze in haar linkerhand geen hoorn des overvloeds, maar houdt ze een staf vast.
Op deze munt oogt ze wat mysterieus, prachtig !


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.