woensdag 2 oktober 2013

Verzamelgebied

Een belangrijke vraag. Wat wordt mijn verzamelgebied? Je kan natuurlijk in het wildeweg een aantal (fraaie) Romeinse munten aanschaffen, maar misschien is het verstandiger om eerst na te denken over de volgende aandachtspunten voor je verzameling.

1. Het thema

Is er een specifiek thema dat je interesse heeft, bijvoorbeeld Romeinse gebouwen, dieren of portretten van zoveel mogelijk verschillende keizers? Er zijn legio mogelijkheden. Op het internet kun je veel voorbeelden vinden van verzamelingen die zijn aangelegd. De kracht van het verzamelen ligt in de beperking. Het is onmogelijk om alles te verzamelen.

2. De periode

Het eerste onderscheid dat veelal wordt gemaakt is de periode van de republiek en de periode van het keizerrijk. Er zijn allerlei verdere verdelingen te maken, zoals de periode van de 'flavische dynastie' of de 'severische dynastie'. Houd er rekening mee dat er gewilde periodes zijn (zoals de periode van de '12 caesars') waardoor prijzen flink kunnen oplopen.

3. Kwaliteit

Een van de elementen die het verzamelen van Romeinse munten tot een fascinerende hobby maakt is het enorme verschil in kwaliteit van de munten. Veel munten hebben eindeloos gecirculeerd en zijn daarom flink afgesleten. Munten kunnen ook heel lang in de grond hebben gelegen en hebben soms een prachtige patina ontwikkeld (nooit verwijderen!), dat heel gewild kan zijn bij verzamelaars. Bedenk goed of je een groot aantal munten van mindere kwaliteit wilt verzamelen of dat je er toch de voorkeur aan geeft om een geringer aantal munten van goede kwaliteit aan te schaffen. Overigens zullen munten in een mooie kwalteit eerder hun waarde behouden, en in het algemeen ook wat gemakkelijk te verkopen zijn (mocht je dat ooit willen besluiten).

4. Muntsoort

Romeins geld heeft in de loop van de tijd uit verschillende munteenheden en metaalsoorten bestaan. Ook hier zijn weer allerlei keuzes te maken, bijvoorbeeld door verschillende keizers in zilver (denarii) te verzamelen of tempels in verschillende munteenheden. In onderstaande tabel staan de (meest voorkomende) munteenheden vermeld.

 aureus (goud) = 25 denarii
 denarius (zilver) = 4 sestertii
 sestertius (koper) = 4 asses
 dupondius (koper) = 2 asses
 as (koper)
 semis (koper) = 1/2 as
 quadrans (koper) = 1/4 as

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.